Dirsek Eklemi Tanısı ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Dirsek Eklemi Tanısı ve Tedavisi

Dirsek Eklemi

Eklemler, iskelet yapısının hareketini sağlayan temel etmenler arasında yer almaktadır. Dirsek eklemi, kol, bilek ve omuz bölgesindeki hareketliliği kolaylaştırmaktadır. Dirsek eklemi, humerus kemiği ile ön kol üzerinde bulunan radius ve ulna kemiklerinin birleştiği bölge olarak bilinmektedir. Genel olarak görevi, ön kol kaslarının hareketlenmesini sağlamaktır. Bununla birlikte el bileği, parmaklar ve kol bölgesindeki hareketliliği sağlaması nedeniyle kavrama, tutma ve yakalama gibi hareketlerin gerçekleştirilmesine olanak tanımaktadır. Dirsek eklemi, kol kaslarının hareketliliğini sağladığından; kaza, yaralanma, düşme, ani hareket ve yırtılma gibi etmenler nedeniyle yaralanmalar gözlemlenebilir.

Dirsek Eklemi Rahatsızlıkları Neden Olur?

Kollarımızı gün içerisinde çalışma nedeniyle ağır kaldırarak yorabiliriz. Bununla birlikte bir kaza veya yaralanma sonrasında dirsek ekleminde zorlamalar, dirsek eklemi yaralanmalarına neden olabilmektedir. Böyle bir durumda dirsek eklemi bölgesinde morarma, şişme ve ağrı gibi belirtiler oluşabilir. Bu belirtiler gözlemlendiğinde, müdahale edilmezse kişide patolojik travmalara neden olabilir. Özellikle sporla uğraşan kişilerin ısınmadan ani hareket etmeleri ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra badminton ve tenis gibi sporları yapan kişilerde bu rahatsızlığın sıklıkla görüldüğü gözlemlenmiştir. Toplum içerisinde 35-55 yaşları arasında birçok kişinin bilinçsiz hareketlerden dolayı dirsek eklemi rahatsızlıkları ile karşı karşıya kaldıkları gözlemlenmiştir.

Dirsek Eklemi Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bir kimse ağır kaldırma veya bir kaza sonrasında dirsek eklemi yaralanması veya dirsek eklemi incinmesi yaşayabilir. Böyle bir durumda, kişinin dirsek bölgesinde morarma, şişme ve ağrı gibi belirtiler gözlemlenir. Uzman hekimin yapmış olduğu kontrolün ardından, dirsek ekleminde herhangi bir kırık durumu olup olmadığını tespit etmek amacıyla; hastanın dirsek kemiği tomografisi, röntgeni ve EMG'si çekilir. Böylelikle bölgede oluşan bir travma veya kırık bulunuyorsa uzman doktor tarafından tedavi başlatılır. Eğer dirsek eklemi ağrısı ani bir hareket veya ağır kaldırma nedeniyle oluşmuşsa, bu durum kısa sürelidir. Yaklaşık olarak hasta 7 hafta kadar ağır kaldırmamalı ve dinlenmelidir. Çekilen filmler ve patolojik bulgular incelendiğinde; golfçü dirseği, tenisçi dirseği, sinir sıkışması, kırık gibi rahatsızlıklar tespit edilirse uzman hekim tarafından çeşitli tedaviler uygulanır. Eğer rahatsızlık ilerlemişse, uzman hekim cerrahi müdahaleye başvurabilir. Uzman hekim uygun tedavi yöntemini belirledikten sonra hastaya ilaç tedavisi uygulanır. Bu ilaç tedavisine hasta harfiyen uymalı ve beklenmeyen bir durum gözlemlenirse, konu uzman hekime bildirilmelidir.

Dirsek Eklemi Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler

Dirsek eklemi rahatsızlığının hızlı geçmesi amacıyla hasta ilaç tedavisine ek olarak; bu süreçte hastalığın hızlı iyileşmesi için magnezyum, potasyum ve demir içerikli besinler tüketmelidir. Bunun yanı sıra dirsek eklemi rahatsızlığına iyi gelen besinler olan balık, kemik suyu, et, maydanoz ve yumurta gibi besinlerin tüketilmesi kişinin tedavi sürecini olumlu etkiler. Tedavi süreci tamamlandıktan sonra kişi kesinlikle ani hareketlerden kaçınmalı ve ağır kaldırmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Besime

11 Temmuz 2024 Perşembe

Dirsek eklemimde ara sıra şiddetli ağrılar yaşıyorum ve morarmalar meydana geliyor, acaba spor yaparken mi zorladım? Yoksa farkında olmadan bir şey mi yaptım? Hangi belirtiler ciddi bir rahatsızlık olduğunu gösterir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Besime, dirsek eklemindeki ağrı ve morarma çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Spor yaparken zorlamış olabileceğin gibi, farkında olmadan da bir yaralanma yaşamış olabilirsin. Örneğin, tekrarlayan hareketler veya yanlış pozisyonlar eklem üzerinde baskı oluşturabilir. Ciddi bir rahatsızlık belirtisi olabilecek bazı işaretler ise şunlardır: sürekli ve şiddetli ağrı, eklemde şişlik ve hassasiyet, hareket kısıtlılığı, dirsekte ısı artışı veya kızarıklık. Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsan, bir sağlık profesyoneline danışmanı öneririm. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dirsek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Dirsek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Haber Bülteni

Güncel

Dirsek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Dirsek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Fitness Dirsek Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Fitness Dirsek Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi